1 bažant, 30 g slaniny, sůl, 20 g másla, 50 g mrkve, 30 g cibule, 1 dl bílého vína nebo vývar
z masoxu.
Nádivka: 150 g vepřové plece, ½ žemle, 1 žloutek, 2 lžíce mléka, 30 g slaniny, sůl, pepř, špetka muškátového květu.
Očištěného bažanta protkneme klínky slaniny, osolíme uvnitř, naplníme nádivkou, otvor sepneme jehlou na závitky a bažanta osolíme na povrchu. Mrkev a cibuli pokrájíme na plátky, osmahneme na másle, přidáme bažanta (prsy dolů) a dusíme pod pokličkou v troubě za častého přelévání šťávou a podlévání vínem a vodou nebo vývarem. Poloměkkého bažanta obrátíme, ke konci úpravy pečeme bez pokličky. Šťávu procedíme a podáváme s rýží a s brusinkovým nebo jeřabinovým kompotem.
Příprava nádivky: Žemli pokrájíme na plátky, pokropíme mlékem, po prosáknutí umeleme společně s masem a slaninou. Vše promícháme se žloutkem, solí a kořením.