Pečený srnčí (jelení, daňčí) hřbet

800 g srnčího (jeleního, daňčího) hřbetu, 20 g slaniny, olej, sůl, 40 g mrkve, 30 g celeru, 30 g petržele, 1 malá cibule, 40 g tuku, 1 bobkový list, špetka tymiánu, 4 zrnka pepře, 2 zrnka nového koření, 1 lžíce rajčatového protlaku, citron, 1 dl smetany 12 %, 1 lžíce hladké mouky, cukr.

Srnčí (jelení, daňčí) hřbet odblaníme, šikmě protkneme klínky slaniny, potřeme olejem a necháme v chladničce 2 dny odležet. Zeleninu a cibuli pokrájíme na plátky, osmahneme na tuku, přidáme koření, rajčatový protlak, osolené maso, trochu vody a dusíme pod pokličkou v troubě. Při dušení je obracíme a podléváme vodou. Ke konci tepelné úpravy dopečeme bez pokličky. Měkké maso přeložíme na teplé místo, šťávu zahustíme moukou rozšlehanou ve smetaně, povaříme a prolisujeme. Ochutíme ji cukrem, citronovou šťávou, solí, ohřejeme k varu, přidáme maso pokrájené na porce a prohřejeme je. Podáváme s jemnými houskovými knedlíky.