Pstruzi na víně s majonézovým přelivem

4 menší pstruzi, sůl, 2 dl bílého vína, 1 bobkový list, petrželka, 3 zrnka pepře, špetka tymiánu, kapie, kousek sterilované okurky.
Přeliv: 150 g majonézy, 2 – 3 lžíce bílého vína (od dušení pstruhů), 30 g sterilované okurky, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžička sardelové pasty, 30 g cibule, petrželka, sůl, špetka cukru.

Pstruhy osolíme, v kastrolu polijeme vínem, přidáme petrželku a koření a dusíme pod pokličkou, až změknou (asi 10 minut – až je možno hřbetní ploutve snadno povytáhnout). Pstruhy vykostíme, podle obliby můžeme stáhnout kůži, urovnáme je na talířky, pokapeme částí vína od dušení a vychladíme. Přelijeme je připravenou majonézou a necháme asi 6 hodin proležet v chladnu. Před podáváním je ozdobíme kapií, okurkou a petrželkou.
Příprava přelivu: Okurku, cibuli a petrželku drobně usekáme, promícháme s majonézou, sardelovou pastou, solí, cukrem a citronovou šťávou a podle potřeby zředíme vínem.