Kapr gratinovaný s lečem

4 porce kapra, 40 g slaniny, citronová šťáva, 1 cibule, 1 malá sklenka sterilovaného leča, 2 lžíce rajčatového protlaku, mletá sladká paprika, 2 stroužky česneku, sůl, olej.
Gratinovací směs: 150 g strouhaného sýra, 2 vejce, 3 lžíce smetany 12 % nebo mléka.

Porce kapra protkneme klínky slaniny, pokapeme citronovou šťávou a necháme čtvrt hodiny odležet. Zbylou slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme drobně pokrájenou cibuli, po zpěnění vmícháme papriku, lečo, rajčatový protlak, rozetřený česnek, sůl a podusíme. Porce kapra osušíme, osolíme a opečeme po obou stranách na oleji. Lečo rozdělíme do gratinovacích misek nebo vložíme do mělké zapékací misky, poklademe je porcemi kapra a vše pokryjeme gratinovací směsí (uvedené přísady promícháme). Gratinujeme pod grilem nebo ve středně vyhřáté troubě, až povrch zrůžoví a sýr ve směsi se roztaví. Podáváme s brambory.