4 porce slepice, 15 g slaniny, 20 g tuku, kousek mrkve, celeru, petržele a cibule, 2 zrnka pepře,
1 zrnko nového koření, špetka tymiánu, citron, sůl, 2 dl smetany 12 %, 40 g hladké mouky,
100 g čerstvých nebo 80 g nakládaných hub, 10 g másla.
Porce slepice protkneme klínky slaniny a osolíme. Na tuku podusíme na plátky nakrájenou zeleninu a cibuli, přidáme porce slepice a koření, podlijeme trochou vody a dusíme. Při dušení porce obracíme a podléváme vodou. Měkké porce vyjmeme, do šťávy vmícháme smetanu rozkvedlanou s moukou a za občasného zamíchání vaříme čtvrt hodiny. Poté omáčku prolisujeme nebo po vyjmutí koření rozmixujeme. Přikládáme pokrájené, na másle podušené čerstvé houby (nebo odkapané nakládané houby), sůl, citronovou šťávu a porce slepice a dusíme ještě 5 minut. Podáváme s houskovými knedlíky.