Pečená krůta s nádivkou


1 krůta o hmotnosti asi 3 kg, 100 g másla, sůl.
I. nádivka: 50 g mandlí, 3 žemle, 3 vejce, 40 g másla, mléko, petrželka, špetka muškátového květu, sůl.
II. nádivka: 200 g libové vepřové plece, 80 g uzeného masa, 1 krůtí játra, 1 žemle, 1 vejce, 3 lžíce mléka, mletý pepř, sůl.

Očištěnou krůtu osušíme, na prsou uvolníme kůži pro nádivku, krůtu osolíme uvnitř i na povrchu a plníme: jednu nádivku vložíme do dutiny břišní, druhou do kapes utvořených na prsou. Konec kůže z krku přeložíme a sešijeme, břišní otvor také sešijeme. Špičky křídel odsekneme, křídla zaklesneme dozadu, upevníme na ně střed tenkého motouzu, překřížíme jej přes záda, zachytíme jím nohy, které přitiskneme k tělu a konce motouzu přivážeme k biskupu. Krůtu vložíme prsy nahoru do pekáčku s rozehřátým máslem, podlijeme malým množstvím vody a pečeme ve středně vyhřáté troubě. Po chvíli příkon tepla zmírníme, krůtu obrátíme, prsa podložíme špejlemi, aby se kůže nepřichytila k pekáčku. Při dopékání krůtu obrátíme prsy nahoru, aby kůže zčervenala, při pečení ji poléváme šťávou, podléváme vodou a připečenou šťávu na okrajích pekáče seškrabujeme do šťávy.
Příprava I. nádivky: Žemle pokrájené na kostičky zvlhčíme mlékem rozšlehaným se žloutky a solí a polijeme rozehřátým máslem. Po prosáknutí vmícháme tuhý sníh z bílků, usekanou petrželku, muškátový květ a spařené, oloupané a pokrájené mandle.
Příprava II. nádivky: Žemli pokrájenou na plátky pokropíme mlékem a necháme prosáknout. Maso, játra a žemli umeleme a promícháme s vejcem, pepřem a solí.