Srnčí (daňčí, jelení) plec na víně

600 g zvěřinové plece bez kostí, 30 g slaniny, mletý pepř, mořidlo (viz výše), 1 cibule, 30 g tuku,
20 g hladké mouky, 20 g másla, citron, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce brusinkového kompotu (nebo rybízového džemu), cukr, 1 dl červeného vína, sůl.

Plec odblaníme, rozkrojíme v plát, naklepeme jej, poklademe nudličkami slaniny, pevně stočíme v ruládu a ovineme pevnou bílou nití. Zalijeme je marinádou a necháme 2 – 4 dny proležet. Drobně pokrájenou cibuli zpěníme na tuku, přidáme odkapanou zeleninu z marinády a lžičku cukru, osmažíme je, přidáme osolené maso, pepř a dusíme je pod pokličkou za častého obracení a podlévání vodou. K téměř měkkému masu přidáme kolečko citronu, rajčatový protlak, víno, kompot (džem). Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme světlou máslovou jíškou, rozšleháme a povaříme. Omáčku prolisujeme, dochutíme, přidáme maso pokrájené na porce, prohřejeme je a podáváme s bramborovými kroketami nebo s rýží.